Watchmen - Bir Hero Yeter Ama Bizde 6 Tane Var

Neden daha önce izlemedim dediğim filmlerden birini daha izledim. Watchmen 1986-1987 yılları arasında DC Comics'den çıkan bir seri ve bu seri 2009 yılında filme uyarlanmış. Ben burada film hakkında konuşacağım.



■ Konusu Nedir (Spoilersız)

Film süper kahramanların devlet kontrolünde çalıştığı ya da emekli olduğu bir dönemde geçiyor. Watchmen ekibinin Komedyen isimli kahramanının evinde suikaste uğraması ile film başlıyor. Rorschach bunun eski maskeli kahramanları ortadan kaldırmak isteyen birisinin yaptığını düşünerek eski dostlarına haber veriyor. 

Bu sırada Sovyetler ve ABD arasında soğuk savaş gerilimi sürüyor. Tarafların sessiz kalmasının nedeni ise nükleer caydırıcılar ve Dr. Manhatten. Ekip bir yandan suikast konusunda endişelenirken bir yandan da bu gerilimi izliyor. Biz de seyirci olarak ekibin bu problemleri çözmesini izliyoruz. 

Spoiler vermemek için filmin konusunu çok iyi anlatamadım ve biraz kısa kestim. Filmi izleyip izlememeye fragmanını izledikten sonra karar verin. 

■ Watchmen Nedir? Kimlerden Oluşur?

Öncelikle Watchmen hakkında bu soruların cevabını verelim. Maskeli suçluların at koşturduğu bir dönemde maskeli kahramanlardan oluşan bir grup oluşturuluyor.  Daha sonra bu grup sadece ülke içinde değil dünya çapındaki olaylarla da ilgilenmeye başlıyor. Örneğin Komedyen ve Dr.Manhatten devletin tevşiğiyle Viyetnam'a gidiyor ve ABD'nin Viyetnam savaşını kazanmasında etkili oluyor. Ancak zaman geçtikçe halk arasında yayılan anti-vigilante anlayışı bu kahramanların çoğunun emekli olmasına neden oluyor. Komedyen ve Dr.Manhatten devletle çalışmaya devam ederken Rorschach kanun dışı çalışmaya devam ediyor.
Silk Spectre ve Jartiyeri

■ Film Nasıldı ?

2 saat 40 dakikalık olmasına rağmen çok sıkılmadan izlediğim bir filmdi. Efsane diyemem ama izlenebilir bir film. Filmde anlam veremediğim bir kaç nokta var. Bir tanesi Dr. Manhatten'ın çok çok çok güçlü olması. Tabi karakter bu şekilde yaratılmış olabilir ancak böyle bir karakter varken başka karaktere ne gerek var sorusunu da sormamak elde değil. Kendini kopyalayabiliyor, insanların düşüncelerini ve anılarını görebiliyor, cisimleri haraket ettirip yapılarını değiştirebiliyor, uçuyor, ışınlanıyor, parmak şıklatarak adam öldürebiliyor, devasa boyutlara gelebiliyor vs. vs. vs. Bu da Rorschach ve Veidt dışındaki karakterleri biraz işlevsiz kılıyor. Filmi severek izlediğim bir gerçek ama yazının devamında da pek çok şeye gömeceğim. 

Rorschach Reyize Burdan Sevgiler  ♥
Anlam veremediğim ikinci konu ise Silk Spectre II (SSII). Karakteri koymuşlar sonra biz buna hiç işlev vermedik o zaman bunun üzerinden bir dram yaratalım demişler. Geçmişte Silk Spectre'a tecavüz etmeye kalkan Komedyen SSII'nin babası çıkıyor. Ama tecavüzden dolayı değil. Silk Spectre kendisine tecavüz etmeye çalışan adamla bilerek ve isteyerek bir çocuk yapıyor. Sonra da bunun bir hata olduğunu düşünüyor. Neyse buraya kadar tamam diyelim. Ancak dünyaya küsüp Mars'a yerleşen Manhatten SSII'nin anılarında bunu görünce hayatın anlamını keşfetmiş gibi oluyor ve aniden dünyaya dönme kararı alıyor. Nedenini anlayamayacak kadar duygusuz bir insanım sanırım.

Ve şu ana kadar hiç adını anmadığımız Nite Owl II. Karakter sadece Silk Spectre II ile sevişmesi ve Uber şoförü gibi insanları oradan oraya götürmesi için filme alınmış gibi. Bir yönetmenin arkadaşı mıdır nedir? SSII ile birlikte Rorschach'ı haipsten kaçırması dışında pek bir kahramanlığını göremiyoruz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger