Sabrina artık bildiğimiz minnoş liseli cadı değil. Artık daha karanlık, daha kanlı ama hala liseli cadı.
Dizi benim için vakit öldürmek için izlenir kategorisinde. Çok efsane değil ama biz Iron Fist izlemiş bir nesil olduğumuz için onun kadar bayık olmadığını da söylemem gerekiyor.
Dizi, Archie Comics'in aynı ada sahip serisinden The CW için yapılmaya başlanmış. Ama şansı varmış ki daha sonra kendini kurtarıp Netflix'e geçmiş. Dizi CW'da kalmış olsa dizide izleyeceğimiz konu muhtemelen Sabrina'nın halalarıyla olan aile draması ve ölümlü sevgilisiyle olan aşkı olurdu.
Dizinin Netflix'e geçmiş olması onu "ağlak ergen draması" olmaktan bir nebze kurtarmış olsa da Netflix dizileriyle standart olarak gelen her ırk ve cinsel yönelime yer verme politikası anlamsızca burada da mevcut. Örneğin dizideki Ambrose karakterinin eşcinsel olması ve olmaması dizinin konusu hakkında hiç öneme sahip değilken Ambrose'u erkek model dergilerine bakıp el arabası kullanırken görüyoruz. Bu bilgi bana sadece "iyi de neden abi?" sordurmaktan başka bir öneme sahip değil. Ama dizide hiç Asyalı göremediğim için de Netflix'e teessüf ederim.
Konusu
Dizi bir uyarlamanın uyarlaması. Achie Comics'in Sabrinası 1996-2003 yılları arasında yayınlanan yayınlanan Sabrina The Teenage Witch dizisinin çizgi romana uyarlanmış hali. Orijinal Sabrina'da kan ve vahşet yok. Daha çok komedi-gençlik dizisi tadında. Archie Comics bu minnoş karakterleri alarak onları cadılara daha çok yakışan karanlık bir dünyanın içine koyuyor.
Chilling Adventures of Sabrina dizisi ise Archie Comics'in Sabrina'sının bir uyarlaması. Çizgi romanları okumadığım için çok karşılaştırma yapamayacağım.
Sabrina halaları tarafından büyütülmüş bir yarı cadıdır. Babası cadılar arasında yasak olmasına rağmen Karanlık Efendi(Şeytan)'den izin alarak bir ölümlü ile evlenmiştir. Bu yüzden Saabrina cadılara göre daha duygusal karar verme eğiliminde bir kişiliğe sahip. 16. doğum gününde kendini Gece Kilisesine adaması gerekirken sabrinanın başına değişik olaylar gelecektir.
Nasıldı?
Dizinin ilk sezonu 10 bölümden oluşmakta ve her bölüm ortalama 1 saat sürüyor. Son zamanlarda yabancı dizilerde de yerli dizilerimiz gibi uzun ve boş sahneler olmaya başladı. Bu dizide de yer yer var o bölümleri ve ergen talkları geçtiğimi düşünürsek 3 günde diziyi bitirdim diyebilirim.
Dizinin karanlık yönü hoşuma gitti. Cadıların dünyasının düzenini görmek, yaşayışlarını izlemek keyifliydi. Bu tarz değişik kültürlerin anlatıldığı işler benim için hep 1-0 öndedir. Tabi bu dünya içinde saçma şeyler de yok değildi. Mesela cadıların her şeyi ters söylemesi bir garip. Örneğin birine "hayırlı geceler" demek yerine "hayırsız geceler" demeleri gibi. God kelimesi geçen bütün tamlamaları Şeytan ile değiştirmelerinden bahsetmiyorum bile. Hiç kullanma o tamlamayı daha iyi.
Sabrina'nın Gece Kilisesi ve Lucifer ile olan çekişmesi ilgi çekiciydi. Sabrina yarı cadı olduğundan dah insancıldı ve Gece Kilisesi'nin ölümlülere karşı acımasız/umursamaz tavrı Sabrina için kabul edilemez bir şeydi. Sabrina'nın bu iki hayatı dengede tutmaya çalışması eğlenceli bir serüvendi.
Dizinin zaman zaman ergen dramasına teğet geçtiği zaman zaman ise içinden geçtiği sahneler de vardı. Sabrina'nın Weird sisters ile olan ilişkisi ve sevgilsi ile olan konuşmaları bazen yeter artık dedirtebiliyor.
Dizi ile ilgili bir türlü anlayamadığım şey ise zaman. İnsanlarda, kıyafetlerde ve mekanlarda bir Stranger Things havası var. Otomatikman olayların geçmişte geçtiğini düşündürtüyor insana. İnsanlar ev telefonu ve ankesörlü telefon kullanıyor. Derken pat diye cep telefonu ile konuşan Harvey'i(Sabrina'nın sevgilisi) görüyoruz. Hangi zaman diliminde geçiyor bu dizi?
0 yorum:
Yorum Gönder