American Gods - Big Mac Tanrıları

American Gods dizisini ilk duyduğumda "Konusu ne Big Mac mi?" tarzında zevzek bir espri yapmıştım. Ancak dizinin ilk bölümün izleyince "yok lan iyi gibi" dedim.

Biraz araştırıp ilk bölümü de izledikten sonra bu yazıyı yazayım dedim. Spoiler uyarısı görene kadar okuyabilirsiniz. Uyarıdan sonra spoiler verdiğim kısım başlamış demektir.


Nedir bu American Gods?

Dizi Neil Gaiman'ın aynı ismi taşıyan romanından uyarlanmış fantastik bir yapım. Kitabın yazarı kitabı öyle dümdüz teslim etmemiş. Kendisi de yapımcılar arasında yer alıyor. 

Dizide ana karakterimiz üç yıl hapis yatmış bir adam olan Shadow Moon. İlk duyduğumda bunu adamın lakabı falan sanmıştım ama değilmiş. Annesi hippiymiş. Neyse Shadow'un tahliyesine bir kaç gün kala hapisane müdürü Shadow'u yanına çağırıp karısının öldüğünü ve onu erken bırakacaklarını söylüyor. Shadow karısına kavuşmayı beklerken onun öldüğünü duyunca dünyası yıkılıyor.  Karısının cenazesi için yola çıktığında Wednesday(Bildiğin Çarşamba) diye bir adamla karşılaşıyor. Wednesday dışarıdan bakıldığında hiç sağlam ayakkabı gibi gözükmüyor. Adamda tam bir dolandırıcı tipi var. Shadow'u da koruma/fedai olarak işe almak istiyor. Hikaye bu iki adamın karşılaşmasından sonra başlıyor. Buraya kadar hiç tanrı yok hani nerede tanrılar diyorsanız bir sonraki paragraf dizinin konusu olsa da kimileri için hafif spoiler sayılabilir.

İlk bölümde Shadow'u iş için ikna etmeye çalışırken Wednesday'in normal yollardan açıklanamayacak şeyler yaptığını görüyoruz. Dizinin adı da American Gods olunca demek ki bu adam tanrıymış diyoruz. Dizinin tanıtım yazısı Wednesday'in bütün eski Tanrıları toplayarak yeni Tanrılara karşı savaş açacağını ve Shadow'un da bu yolculukta ona eşlik edeceğini söylüyor. Çünkü dizideki bütün tanrılar güçlü olabilmek için inanların inancına ihtiyaç duyuyor. İnsanlar onlara tapıp dua ettikçe güçleniyorlar. Eski tanrılar unutulmaya başlandığı için de Mr.Wednesday bu durumu düzeltmek istiyor.  

İlk izlenimimi soracak olursanız kesinlikle izlenebilir bir dizi. İzlememek için bir neden yok. İnsanların internette söylediğine göre göre bu daha başlangıçmış ve olaylar çok daha karışacakmış.

Nedir Bu Eski ve Yeni Tanrılar? (Spoilerlı)

Dizide eski tanrılar ve yeni tanrılar var. Eski tanrılar hepimizin başka yerlerden de duyduğu Odin, Loki vb. gibi tanrılar. Tabi bunlar sadece İskandinav mitolojisi ile sınırlı kalmayacaktır. En açıkça belli edileni Odin. Uçakta Mr. Wednesday tek gözünün görmediğini söylüyor daha sonra Shadow'un attığı hileli yazı turayı kazanıyor. Bu adam belli ki Odin. Çünkü Odin'in de tek gözü görmüyor. Yazıda dizide gördüğümüz her karakterin hangi tanrıya denk geldiğini anlatmayacağım. Çünkü dizide bunu açık açık söylemiyorlarsa bu sonrası için bir planları olduğunu gösterir diye düşünüyorum. Zaten derya deniz seviyede mitoloji bilginiz yoksa bütün tanrıları tanımak gibi bir olasılığınız yok. Sadece bu ne lan şimdi dedirten tanrılardan bahsedeceğim.
Oculus Tanrısı - Technical Boy

Peki yeni tanrılar kim? Yeni tanrılar medya gibi teknoloji gibi insanlara eski tanrıları unutturan, insanların hayatında daha çok yer almaya başlayan şeyler olarak belirtiliyor. Dizinin sonlarına doğru gördüğümüz Oculus tanrısı(benim uydurmam) yani Technical Boy(dizideki gerçek ismi) bu yeni tanrılardan biri. Yani teknoloji bir kavram olarak tanrılara rakip olarak anlatılmayacak sanırım. Teknolojiyi kullanarak tanrı olmuş insanlardan bahsediliyor gibi.

Ateşli Buffalo(İzleyene bile spoiler sayılabilir)


Ben dizi izlerken anlamadığım şeyleri internetten okuyup anlamayı seven biriyim. Tabi bunu yaparken kitap spoilerı yediğim de çok oluyor. Bu yüzden buradan sonrası diziyi izleseniz bile spoiler sayılabilir. 

Shadow'un rüyasında gördüğü buffalo ona tek bir söz söylüyor: "inan". Bu da daha önce söylediğim gibi tanrıların ihtiyaç duyduğu tek şey. Çünkü güçlü olmak için insanların inancına ihtiyaçları var. Bu bufalo aslında tam olarak bir tanrı değil. Okuduğuma göre bu bufalo Amerika topraklarını temsil ediyormuş. Tanrı olmasa da ölümsüz bir varlık (toprağın ruhu var demek ki) olduğundan onun da inancaa ihtiyacı varmış.

Ateşli Buffalo

Diğer Tanrılar

Dizinin ilk bölümünde başka tanrılar da gördük ama hepsini açıklamayacağım. Odin ve ateşli bufalo en belirgin iki tanrıydı. Üçüncüsü ise eve attığı manitasına ters doğum uygulayan siyahi ablamızdı. Ancak onun hikayeye ne gibi bir etkisi olduğunu bilmediğimden yazmaya gerek duymuyorum. Önemli bir hale gelirse onu da yazarız :)

Bir Sorum Olacak?

Açılış sahnesinde vikinglerin 813 CE yılında Amerikaya gelişini gördük. Shadow karısının mezarı başında konuşurken 813 kitap okuduğunu söyledi. Nedir bu 813?

0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger