Devs 1. Sezon 1. Bölüm Fikirlerim


Devs  Ex Machina'dan da bildiğimiz Alex Garland'ın başının altından çıkan bir iş. Yani meraklısını heyecanlandıracak ama meraklı olmayanı sıkacak bir dizi olmuş.

Baştan söyleyeyim uyarıya kadar spoiler yok.

Dizinin konusunu özetleyecek olursak Sergei ve Lily adında yazılımcı bir çiftimiz var. Bunlar çok büyük bir şirkette çalışıyorlar. Lily şirketin şifreleme (encryption) Sergei ise yapay zeka bölümünde çalışıyor. Bir gün patron Sergi'yi alıp Devs adlı bir bölüme terfi ettiriyor. Bu bölüm inanılmaz gizli şeylerin yapıldığı bir bölüm. Öyle gizli ki o bölümde ne iş yapacağını bile söylemiyorlar Sergei'e. Derken Sergei ortadan kaboluyor ve Lily bunun altında gizli işler döndüğünü düşünüyor ve araştırmaya başlıyor.

İlk bakışta dizi çok basit bir senaryo algoritmasıyla oluşturulmuş gibi. Çok büyük ve ne yaptığını bilmediğimiz bir şirket ve onun çok gizli araştırması var. Felsefi cümleler kurmayı çok seven bilge patron var. Sevgilisinin arkasından garip işleri araştıracak masum ama zeki bir kız arkadaş var. Dolayısıyla izleyici ekrana bağlayacak bir sürü gizem var. İlk bölüm itibariyle bunlar bende ikinci bölümü izleme isteği uyandırdı. Demek ki işe yarayan bir algoritma.

Burdan sonra spoiler var.

İlk bölümde Sergei yapay Zeka bölümünde çalışırken bir solucanın davranışlarını tahmin eden bir yapay zeka geliştiriyor. Yani canlı bir organizmanın gelecekte ne yapacağını tam olarak tahmin edebilen bir algoritma. Düşündüğünüz zaman çok inanılmaz bir şey ancak bu algoritma belirli bir süre sonra çalışmıyor ve nedenini bilmiyorlar. Felsefeyi çok seven bilge patronumuz buradan yola çıkarak her şeyin bir etkiye tepki olduğundan ve hür iradenin aslında bir yanılgı olduğundan bahsediyor. Dünyadaki her şeyin deterministik olduğundan bahsederek biraz kafamızı açıyor. Bunlardan da yola çıkarak Ex Machina için daha önce söylediğim meraklısına güzel ama sevmeyeni sıkar yorumunu bu dizi için  yapabiliriz

0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger