Ex Machina - Yapay Zeka > İnsan Zekası ?

Bu aralar yapay zeka içeren bir sürü şey izledim. Beynim yandı arkadaş. Önce Agents Of SHIELD'la başladı sonra Ghost In The Shell'in Puppet Master'ı ondan sonra Interstellar'ın kibrit kutusu şeklinde olan içlerine Cem Yılmaz kaçmış komik robotları derken son olarak Ex Machina.

Bu 4 robottan kibrit kutularını saymazsak hepsinin ortak özelliği dişi olmaları. Neden? Yapımcıların bilim kuru filmlerindeki yapay zeka robotlarını kadın yapmak gibi bir alışkanlıkları var. Tabi robotların kadın olmasında bir sıkıntı yok ama durum böyle olunca yüzümüze gereksiz bir çıplaklık vurulabiliyor. Sanki gelecekte yapılacak bütün robotlar bir sexbot olacakmış gibi. Neyse biz filme geçelim.

Konusu Ne?

Blue Book adlı arama motorunda programcı olarak çalışan Caleb Smith şirketin CEO'sunun yaptığı bir çekiliş sonucunda CEO'nun lüks evine misafir olarak gitmeye hak kazanıyor. Şirketin CEO'un olan Nathan aynı zamanda bir dahi. 13 yaşında temel kodlarını yazdığı şirketi Blue Book dünyanın en başarılı arama motorlarından biri. Caleb eve gittiğinde Nathan ona bir teklif yapıyor. Eğer gizlilik anlaşması imzalarsa ona muhteşem bir şey göstereceğini, eğer imzalamazsa çok pişman olacağını söylüyor. Caleb anlaşmayı imzaladıktan sonra Nathan bir yapay zeka geliştirdiğini ve turing testi yapması için kendisini seçtiğini Caleb'a söylüyor. Testteki amaç yapay zekanın gerçekten bir bilinci var mı yok mu onu test etmek.

■ Yokluktan Robota Sarmak (Spoilerlı)

Caleb turing testi için robot Ava ile tanışıyor ve muhabbete başlıyor. Muhabbeti sırasında robottan
epeyce hoşlanıyor. Evet baya robottan hoşlanıyor. Ve bunu robot olduğunu bile bile yapıyor. Ava'da ondan hoşlanıyor. Daha sonrasında Ava'nın cinsiyetini ve güzelliğini Calbe üzerinde kullanmasının sebebinin Nathan'ın evinden kaçıp özgürlüğe kavuşmak olduğu ortaya çıkıyor. Ancak ben hala Calbe'in Ava'ya aşık olabilmesine anlam veremiyorum. Tamamen insana benzeyen bir robot olsa ve Caleb Ava'nın robot olduğunu bilmese bu durumu anlayabilirim ancak sadece yüzü ve elleri insana benzeyen bir rorbota üç günde aşık olup onu kaçırmak istemek gerçekten saçma.

Filmin ana konusu olan yapay zekanın insan zekasını alt etmesi konusu güzel bir düşünce ancak bunu Caleb'in Ava'ya aşık olması üzerinden anlatmalarını sevemedim.

Belirtmek istediğim bir diğer konu da Natahn'ın Caleb'i Ava'yı test etmesi için değil de Ava'nın Caleb'i kandırması için çağırması gibi bir durum var. Caleb'in sorduğu "onu benimle flört etmesi için mi programladın?" sorusuna Nathan hayır diyor. Buradan anlıyoruz ki Ava cinsiyetini Caleb'in üstünde kullanmayı kendi bilinci ile seçmiş ve başarılı olmuş.

■ İzlenir mi?

Büyük bir aksiyon yok. Bütün film Nathan'ın evinde geçiyor ve bol bol yapay zeka üzereni var oluş üzerine konuşmalar var. Teknoloji ve yapay zeka ilginizi çekiyorsa izleyebileceğiniz bir film. Yoksa sıkılabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger