Başkabiryer (Elsewhere) - İnceleme

Bu güne kadar hep yerli çizgi romanları inceledik. Bu defa da Jay Faerber'in yazdığı Başkabiryer (Elsewhere) çizgi romanından bahsedeceğim. Her ne kadar yabancı bir yazar tarafından yazılmış ve yabancı bir şirket olan Image Comics tarafından basılmış olsa da burada da yerli bir isim gözümden kaçmadı. Bu hikayenin çizeri Sümeyye Kesgin. Öyle tanıdığım falan bir isim değil ama insan ister istemez bayrakları asıyor.





Konusu Nedir

Her şeyden önce serinin sadece ilk iki fasikülünü okuduğumu söylemeliyim. Elia Earhart ve yardımcı pilotu bildiğimiz dünyada uçuş sırasında kayboluyor ve uçağın enkazı asla bulunamıyor. Çizgi romanın hikayesi ise burada başlıyor. Hikayeye göre Amelia Earhart'ın uçağı dünyamıza düşmek yerine bir ışık huzmesinin içinden geçip başka bir yere gitti. Bu garip diyarda değişik bir kültür ve değişik yaratıklar var. Amelia'nın birinci önceliği ise yardımcı pilotunu bularak dünyaya geri dönmek. Dönmek içinse gittiği yerde tanıştığı yeni kişilerle iş birliği yapmak zorunda. 

Spoilerlı Yorumlar


Hikayede Amelia'nın arkadaşı Lord Kragen'in elinde. Amelia ise tanıştığı iki yaratık Cort ve Tavel in yardımı ile onu Lord Kragen'in elinden kurtarmaya çalışıyor. Ancak içeride Dan Cooper(DB)  adlı başka bir adamla tanışıyor. Bu karakter de yine gerçek dünyada bir uçak kaçırma vakasının sorumlusu ve kaçırdığı uçağın kapısını açarak paraşütle atlamış birisi. Gerçek hayatta DB'nin de cesedine ulaşılamadı. Yaşıyor mu yaşamıyor mu ona ne oldu bilinmiyor. Yani anlayacağınız yazar ne kadar çözülmemiş uçak kazası varsa olaya karışan kişileri hikayeye karakter olarak eklemiş. Ama hikayenin gerçek hayattan alınmış karakterlerle işlenip işlenmemesi çok da önemli değil. Sonuç olarak gerçek dünyaya gözüne sokar gibi sürekli bir referans verilmiyor.


Baktığınızda DB ve Amelia tamamen farklı zamanlarda yaşamış iki insan. Yani içinden geçtikleri ışık onları hem başka bir boyuta hem de başka bir zamana yollamış. İşte bu kısmı çok sevdim. Sadece boyutun değil de zamanın da değişmesi bana çok ilgi çekici geldi. Olsum olası zaman yolculuğu yapan kişilerin dumur olması hoşuma gitmiştir zaten. Burada da farklı zamanlardan gelen bu iki kişinin birbirlerinden öğrenecekleri şeyleri merakla okuyacağım.

Amellia Earhart gerçek hayattan beslendiği için güçlü bir karakter. Umarım yazar bu gücü hissettirmek için "işte gadının gücü hıııaaa" tarzı anlamsız çıkışlarda bulunmaz, sosyal mesaj vermek için hikayeyi bozmaz ve hikaye gerçekçi bir çizgide devam eder. Tabi boyutlar ve zamanlar arası yolculuk yapılabilen bir hikaye ne kadar gerçekçi olabilirse :)

Yolculuk yaptığımız bu yeni yerdeki varlıklar bizim geleceğimizden haberdarlar. Burası ikinci fasikülde bende en çok merak uyandıran nokta oldu. İlk sayıda Amelia daha önce hiç görmediği uçan bir yaratığın üzerine binip sanki kırk yıllık yaratık pilotuymuş gibi uçup gitmişti. Bu iki kısım birleştiğinde Amelia'nın bu yeni yerle daha önceden bir bağlantısı olduğu açıkça ortada. Ancak Amelia nın daha önce burada bulunmadığı her halinden belli. Umarım Amelianın babası aslında Lord Kragen'in en büyük düşmanı ya da asilerin başı falan çıkmaz. Bu çok ucuz bir twist olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger