Django : Unchained - Zincirsiz - Amerikanın İlk Gangstası

Mississippi 2012 Underground

Bu güzel pazar günümü kahvaltısını yaptıktan sonra TRT 1'in karşısına geçmiş bir baba gibi geçirmek istedim ve seyretmek için uzun zamandan beri aklımda olan bir film olan Django'yu seçtim.

Öncelikle 2012'de çıkmış 8,4 IMDB puanına sahip bir filmi izlemem 5 sene sürdüğü için kendimden utandığımı belirtmeliyim. Sadece puanının yüksek olmasından değil. Konusu ve tarzı ilgimi çeken bir film olduğu için.



Konusu Ne? (Spoilersız)

Film 1858 yılında köleliğin hala var olduğu bir dönemde geçiyor. Has delikanlımız Django'da bir köle. Şans eseri Alman bir kelle avcısının Django'ya ihtiyacı oluyor ve onu yanına alıyor. Bir süre beraber çalıştıktan sonra Django'nun sevdiceğini kurtarmak için yola düşüyorlar.

Nasıldı?

Filmde üç beş saçmalık gözüme çarpmış olsa da güzel bir western filmi olduğunu söyleyebilirim. Film uzun olduğu için bir süre sonra bit artık dedirtse de sürekli bir şeyler olduğundan sıkılmıyorsunuz

Çatılma sahneleri kurgu olarak güzel olsa da gereksiz bir kan var ortada. Bir Spartacus dizisi gibi değil ama o silahların açtığı yaradan o kadar kan çıkması imkansız.

Filmde rahatsız olunabilecek şeylerin başında gevşek gevşek konuşulan "güneyli aksanı" var. Film Mississippi ve Texas gibi güney eyaletlerinde geçtiği için bol bol güneyli aksanı duyuyoruz. Çok hassas bir insansanız belki kölelere zırt pırt "n****" denmesinden de rahatsız olursunuz. Sonuçta günümüzde hiç iyi karşılanmayan bir söz. 

Daha detaylı anlat... (Spoiler)

Kelle avcısı Doktor Schultz'un Django'ya ihtiyacı olduğunu söyledik ama nedenini spoiler olur diye söylememiştim. Django'nun ve sevgili eşinin (Broomhilda von Shaft ) eski sahipleri olan Brittle Kardeşler aynı zamanda bir çetedir ve devlet bunların başına ödül koymuştur. Dr. Schultz'da bu ödülü almak için Brittle kardeşleri öldürmenin peşindedir. Ancak kardeşleri tanımadığı için ve instagramdan bulamadığı için kardeşlerin yüzünü bilen Django'ya ihtiyacı vardır.

Filmin başında Django, köle taciri olan Speck kardeşler tarafından Texasdaki bir köle pazarından alınmış ve başka bir yere doğru götürülmektedir. Yaman doktorumuz Schultz kardeşleri yolda durdurur ve Django'yu satın almak ister. Kardeşlerden biri doktora gider yapınca doktor zor kullanmak suretiyle kardeşlerden birini öldürür diğerinin de atını vurarak atın altına sıkışmasını sağlar. Doktor Django'nun kardeşlerde olduğunu nereden biliyordu diye sorabilirsiniz tabi. Köle pazarında satılan bütün köleler kayıt altına alınıyor. Bu kayıtlar daha sonra işe yarayacak.

Halis Karataş
Doktor Django'yu aldıktan sonra onunla beraber Brittle kardeşlerin peşine düşecektir. Doktor kölelikten hoşlanmadığı için Django'yu zorlamak yerine "kelle avcılığı" mesleğini ona anlatır. Hatta uygulamalı göstermek için yol üzerinde uğradıkları bir kasabanın şerifini öldürür. Daha sonra gelen daha kalın bir yetkiliye şerifin aslında bir suçlu olduğunu anlatır ve kasabanın şerifini öldürmekle kalmaz üzerine bir de para alır. Django beyaz adamları öldürüp üstüne bir de para alma işini tabii ki sever. Sonuçta adam yıllardır beyazların altında bir köle olarak çalışmaktadır. Django işi kabul eder ve doktorla beraber Brittle kardeşlerin peşine düşerler.

Buradan sonra işler birden karışıyor. Django anlam veremediğim şekilde birden redkit e dönüştü. Yani silahı alır almaz vahşi batrıdaki en iyi kovboy hallerine falan büründü. Ömrü boyunca eline kazma kürek vb. başka alet almamış adam bir silaha nasıl bu kadar hızlı alıştı anlamış değilim. Aynı zamanda daha önce ata binmemiş olan Django'nun atın üstüne biner binmez birden Halis Karataş'a dönüşmesi de bir garip. Sonuçta zencilerin ata binmesinin yasak olduğu bir dönem.

Neyse sonunda Django'nun sevdiceğini bulmak için Texasdaki köle pazarına geri dönüyorlar ve kayıtlardan Broomhilda'nın CandyLand denilen ünlü bir çiftlikte olduğunu öğrenirler. Ancak Broomhilda'nın şu anki sahibi olan Calvin J. Candie zengin bir adamdır. Calvin tam olarak bir köle taciri olmadığından karşısına çıkıp Broomhildayı satın almak isteyemezler.

Calvin aynı zamanda CandyLand'de Mandingo denilen ölümüne yapılan zenci dövüşlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Doktor Uçuk fiyata bir Mandingo dövüşçüsü almak bahanesiyle Valvin'in dikkatini çeker ve Django'yu özgür bir adam ve yardımcısı/partneri olarak tanıtır. Amaçları Candyland e gidip lafı "Aa Broomhilda'yı da çok beğendik onu da satsana ya bana" ya getirmektir. Ancak Calvin'in çakal uşağı durumu fark eder ve işler sarpa sarar. Calvin Broomhilda için 12000$ alır ve dövüşçü falan vermez.

Büyük bir çatışma çıkar yaman doktorumuz ölür. Ölmeden önce Calvin'e Broomhilda'nın satış belgelerini imzalatmıştır. Daha sonra Calvin'i vurur ve Calvin'in adamı da doktoru vurur. Django vahşi batının en hızlı gangstası en az 15-20 adamı indirdikten sonra Broomhilda'ya zarar vermesinler diye teslim olur. Bir maden şirketine köle olarak satılır. Madene varmadan kaçar ve geri dönüp kalan CandyLand sahiplerini de öldürür. Broomhilda'yı kurtarır.

CandyLand bum bum


0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger