Iron Fist - İlk Sezon İncelemesi

Iron Fist başlayalı iki gün olmasına rağmen bütün bölümleri izleyip bitirdim. Netflixin güzelliği işte. Bu yazıda da sezon hakkında genel görüşlerimi belirteceğim.


Spoiler yok.



Nasıldı?

Iron Fist'in ilk sezon genel olarak iyiydi diyebiliriz. Ancak iyi de nasıl iyi? Dizi başlamadan önce eleştirmenler diziyi öyle bir gömdü ki ben izleyeceğim şeyin ilk okul müsameresi gibi olacağını falan düşünmeye başladım. Çok şükür öyle olmadı. Iron Fist'de WoW gibi eleştirmenlerin gömdüğü izleyenlerin sevdiği bir iş oldu. 

Dizi güzel dedik ama efsane de değil. Bunları yazının devamında sırayla gömeceğim ama önce iyi taraflarından bahsedeceğim.

Öncelikle Hand ile başlayalım. Hand'in ne olduğu nasıl çalıştığıyla ilgili epeyce bilgi sahibi olduk. Hand nasıl adam toplar? Nasıl bir hiyerarşisi vardır? Organize mi çalışır? gibi bir çok soru cevap buldu. Ama hala cevaplanmamış sorular da mevcut. Örneğin bu Hand ne ayak? Amacı ne? Üst düzey bir yöneticisi var mı? Varsa kim? Bu ve bunun gibi sorular sonraki sezonlarda açıklanır diye ümit ediyorum. Hand Daredevil'da da işlenmişti ama Wilson Fisk'in yanında biraz sönük bir konu olarak kalmıştı. Şimdi Hand ile ilgili daha çok fikrimiz var ve Eylül 2017 gibi çıkacak Defenders dizisinde daha da detaylanacağını düşünüyorum.

Dizinin dğer bir iyi yönü olarak aceleye getirilmemiş yedirte yedire işlenmiş hikayesi diyebiliriz. Tabi dizi ilerlerken arada bir kaç mantık hatası yakalar gibi oldu ama dizide oldu-bittiye getirilen çok şey yoktu. Bazı insanlar bunu rahatsız edici bulabilir "Hadi abi konuya gel" diyebilir ama ben dizilerin açılarak ilerlemesinden yanayım. Bazı diziler izleyici bütün karakterleri tanıyor, bütün mekanları, karakterler arası ilişkileri biliyormuş gibi bodoslama olarak hikayeye dalıyor. Ben de bunu sevmiyorum. Ama Iron Fist'de bu iyi yapılmıştı.ü

 Danny "Iron Fist" Karakteri Nasıldı?

Danny'nin şehre döndüğü zamanki kolay kandırılabilir, manipüle edilebilir kırılgan havası iyi işlenmişti. Bunun 2 bölüm kadar sürmesi çok insanı kızdırmış ama bence güzeldi. Danny'nin kolay kandırılabilir oluşu bütün sezon boyunca devam etti ve herkes bundan faydalandı. Bir o kandırdı bir bu kandırdı adamı.
Aman ağzımızın tadı kaçmasın Danny bey.

Görünüşe göre bu Iron Fist'i Danny'den başka herkes istiyor. Ama Danny görevlerini yerine getirmek konusunda çok isteksiz. Bu da gelecekte anlatılacak hikayelere bi kapı açıyor. Danny'nin düşmanları olacak ve Danny karşı koyarken çok yumuşak kalpli davranacak. Bu da beni deli edecek. Kahramanların "Aman ağzımızın tadı kaçmasın" tarzı hareketleri  beni çileden çıkartıyor.

Gelelim dünyanın en iyi dövüş sanatçılarından biri olan Iron Fist'in dövüşlerine. Burayı epeyce gömeceğim. Çünkü Iron Fist gibi dövüşçü bir karakterin dizisindeki aksiyon sahnelerinin bu kadar vasat olması kabul edilemez bir şey. Bunun sebebi oyuncuların beceriksiz olması mı yoksa koreograflarının tırt olması mı bilemedim. Ama dövüş sahneleri güzel gözüksün diye kameranın bir oraya bir buraya zıplaması başımı döndürdü. Örneğin Danny'nin son bölümdeki dövüşü (Spoiler olmasın diye kim ve nerede olduğunu söylemiyorum) de çok saçmaydı. Ellerine aldıkları çubuklarla birbirlerini itip kakmaları komikti sadece. Başka bir şey değil.

Görünüş olarak saçma olan aksiyon karakter olarak da saçmaydı. Yani kötü tasarlanmış bir aksiyon sahnesi belki bazı insanlar tarafından tolore edilebilir ama Iron Fist gibi dövüş usatsı bir karakterin dizi boyunca bire bir yaptığı bütün dövüşleri zar zor kazanması karakteri ve hikayeyi yanlış anlatmaktır.

 Neyi Gömeceğiz? (Hafif Spoiler)

Dizi güzel deyip duruyorum ama gömeceğim de çok şey var açıkçası. Önce yukarıda da bahsettiğim dövüş sahnelerine bir örnek vereyim. Colleen'in Çin'de yaptığı kılıç dövüşü. Kılıçları sallaya sallaya birbirine vurmalarına eyvallah. Ama bir noktada Colleen rakibinin üzerinden atlıyor ve arkası dönük şekilde bekliyor. Rakibi taklasını tamamladıktan sonra dönüm Colleen'in omzuna bir kesik atıyor. O arayı kesin bari be abicim.

Gömeceğim bir diğer konu ise Daredevil'ın muhabbetinin sürekli geçmesine rağmen Danny tarafından hiç iplenmemesi. Claire sürekli Hand ile savaşan bir arkadaşım daha var diyor, tanıdığım tek özel güçlü kişi değilsin diyor ama Danny hiç kim ya onlar diye sormuyor. Bu tarz muhabbetleri iplememek yerine Claire Matt'i arasa ve Matt meşgul olsa bile olurdu. Yani en azından iplememek yerine  bir bahaneniz olmuş olurdu.

Gömülecek şylerin çoğu dövüş sahneleri ile iligli olduğu ve spoiler gerektirdiği için kısa kesiyorum. Özetle dizi izlenebilir seviyede bir dizi. Ama çok düşünürseniz canınızı sıkabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Powered By Blogger